Azure Automation Python runbook’larına harici Python paketlerini ekleme

Azure Automation Python runbook'larına gerekli Python paketlerini ekleme

Azure Automation servisi ile otomatik olarak çalışacak işlemleri PowerShell ya da Python runbook’ları üzerinde yazacağınız kodlarla çalıştırabilirsiniz.

Eğer runbook tipi Python ise, kodlarınız içinde kullancağınız harici paket ya da kütüphaneleri ayrı bir işlem olarak eklemeniz gerekir.

Bu yazıda bir Python runbook için paket ekleme işleminin nasıl yapıldığını kısaca inceleyelim.

Azure Automation servisi oluşturma

Azure automation servisini ve örnek bir runbook oluşturmayla ilgili daha önceki yazımdaki ilgili kısmı inceleyebilirsiniz. Burada farklı olarak runbook tipini PowerShell değil de Python olarak seçmemiz gerekiyor. Burada servis oluşturma adımını atlayacağız.

Python paketlerini ekleme

Oluşturduğumuz Automation Account’un ana sayfasında sol menüde Shared Resources > Python packages kısmına giriyoruz.

Gelen ekranda üç bilgi girmemiz gerekiyor: Python paket dosyası (.whl ya da tar.gz formatında), isim ve runtime versiyonu.

İlk örnek olarak Pandas kütüphanesini eklemek istediğimizi varsayalım. Bunun için http://pypi.org sitesinden arama kutusuna pandas yazıp ilk sırada gelen pandas 1.5.3 (bu yazı yazıldığı sırada son sürüm bu şekildeydi) üzerine tıklıyoruz.

Bu yazı yazıldığı sırada runbook’lar Python 3.8 versiyonunu önizleme (preview) şeklinde destekliyordu. O yüzden örneklerde kullanacağımız dosyalar ilgili kütüphanelerin Python 3.8 sürümüne uygun olanları olacak. Python paket ekleme ekranındaki sürüm uyarıları ve seçimleri zaman içerisinde değişecektir.

Pandas paketi sayfasında sol tarafaki Download files‘a tıklayarak mevcut ve eski Python sürümleri için kullanılması gereken bütün dosyaları listeliyoruz. Bizim kullanacağımız sürüm Python 3.8 olduğu için 3.8’e ait son dosyayı (bu örnek için pandas-1.5.3-cp38-cp38-win_amd64.whl (11.0 MB)) buluyoruz ve tıklayıp yüklüyoruz.

Dosya ekleme alanına geri dönelim ve indirdiğimiz dosyayı aratıp seçelim. Dosyayı seçince Name kısmı otomatik olarak dolacak. Sürüm bilgisi olarak da 3.8 (preview) seçiyoruz.

Import‘a tıkladığımızda Python packages sayfasına dönecek ve yüklenen paket Importing statüsünde görünecektir. Bir süre bekledikten sonra Available durumuna gelince paket yükleme işlemi tamamlanmış demektir.

Benzer şekilde birçok paketi yükleyebiliyoruz. Örnek bazı paketler yüklenmiş haldeki ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır:

Runbook’u çalıştırdığınızda yüklenmemiş paketlerle ilgili hata almanız durumunda ilgili paketi yukarıda bahsettiğimiz şekilde yükleyebilirsiniz.